In het vorige blog (zie: "Negatieve gedachten en zorgen maken zit in onze genen") schreven we kort over het nut en noodzaak te reageren op gevaar. Voor dat we verder gaan over welke consequenties dat voor ons heeft in de tegenwoordige tijd, is het goed iets meer te weten over hoe ons brein is ingericht.
Hoewel ons brein over het algemeen als een geheel wordt beschouwd is het wel degelijk opgebouwd uit verschillende delen met ieder een specifieke functie. Er zijn legio boeken over geschreven maar heel in het kort bestaat ons brein uit een drietal hersendelen die als het ware in de tijd van de evolutie op elkaar zijn gestapeld.
Het reptielenbrein is het oudste gedeelte en is volledig ingericht op overleven. Hierin ben je meer alert op bedreigingen dan op kansen en activeert ons zogenaamde stress systeem wanneer er sprake is van ´mogelijk´ gevaar. We benoemen hier nadrukkelijk ´mogelijk´ gevaar. Waar dat vroeger essentieel kon zijn, is het in onze moderne en ´veilige´ wereld een ware uitdaging om, onze dagelijkse overkill aan prikkels (al deze zogenaamde gevaarsignalen) het hoofd te bieden.
Het limbisch systeem, ook wel emotionele brein genoemd, omdat deze vooral een rol heeft bij onze menselijke gevoelens en emoties
De neocortex, ofwel het rationeel denkende brein stelt ons in staat met elkaar te communiceren, na te denken, problemen op te lossen en beslissingen te kunnen nemen op basis van ratio. Ook speelt dit deel van het brein een belangrijke rol bij het verwerken van prikkels.
Hoewel de hersenen zich hebben ontwikkeld, door vooral meer te kunnen, is de werking en vooral de uitwerking van de hersenen nog steeds hetzelfde als duizenden jaren geleden.
Wat gebeurt eigenlijk als ons reptielenbrein het zogenaamde gevaar waarneemt?
Bij gevaar geeft ons brein het signaal af aan ons lichaam om hierop te reageren. Daarbij gaat onze ademhaling omhoog en ons hart sneller kloppen, dit om vooral veel zuurstofrijk bloed naar onze ledematen en reptielenbrein te transporteren. Immers we moeten vechten of vluchten! Geen tijd om na te denken, dit moet op instinct!
In deze stresssituatie gaat er geen of minder bloed naar de andere delen van het brein en naar onze spijsvertering en immuunsysteem. In deze stressvolle periode net even minder belangrijk.
Kun je al een bedenken waar dit verhaal naar toe gaat?
Hoe werkt ons brein?
« Negatieve gedachten en zorgen maken zit in onze genen Ben je nou niet, of wél gestrest! »