Blogs

Online coaching. Wat is dat nou eigenlijk?

Als we bezoekers van onze website, of deelnemers van onze programma’s vragen of zich gelijk hadden aangemeld toen ze het programma zagen… Dan is het antwoord vaak: NEEVeel van hen twijfelen nogNiet omdat ze het niet zien zitten om in 100 dagen volledig in balans te zijn, zonder belemmeringen vrij uit te kunnen leven en/of werken….… want dat willen ze allemaal wel. Anders waren ze natuurlijk niet op onze site of programma’s terecht gekomen.Nee, waarom de meeste twijfelen is omdat ze met de vraag zitten…“Online coaching, wat is dat nou precies, wat kan ik verwachten en waarom is het zo succesvol?”

Lees meer »

Kwantum fysica. Wat heb ik daar nou aan? (2)

Eerder spraken we over wat kwantumfysica voor ons betekent. We weten inmiddels dat 'materie' op meerdere plaatsen tegelijk kan zijn. Zonder enige vertraging kan het ene deeltje invloed uitoefenen op een ander deeltje dat zich duizenden kilometers verder bevindt. Er moet dus een communicatievorm zijn die sneller is dat het licht! Vanuit de oorsprong is er de zogenaamde entanglement (vrij vertaald verstrengeling of verbondenheid). Deeltjes lijken een soort bewustzijn, een voorspellend vermogen te hebben die weten wat er gaat gebeuren en daarop reageren. Elke vorm van materie heeft een energieveld om zich heen die invloed heeft op zijn omgeving.

Lees meer »

Kwantum fysica. Wat heb ik daar nou aan? (1)

Begin oktober vorig jaar ging de Nobelprijs voor Natuurkunde naar een drietal kwantumfysica-onderzoekers. Al sinds begin vorige eeuw zijn er meerdere Nobelprijzen toegekend aan het onderzoek van dit interessante en vooral relevante thema 'kwantum fysica' (onder andere A. Einstein in 1921).De kwantumfysica heeft de wereld van de wetenschap behoorlijk op zijn kop gezet door aan te tonen dat in de wereld van de allerkleinste deeltjes van de materie heel andere natuurwetten van toepassing zijn dan zoals de tot nu toe algemeen aanvaarde natuurwetten. Kwantumfysica onderzoekt en beschrijft het gedrag van zeer kleine deeltjes. Deeltjes die zó klein zijn dat de ‘gewone’ natuurkunde volgens Isaac Newton niet meer opgaat.

Lees meer »

'Nu is er het geloof in mijzelf en het weten dat ik het kan!'

Een van onze cursisten nam zich afgelopen najaar voor om aan de slag te gaan met persoonlijke groei en ontwikkeling. Zij volgde de cursus Vrijuit Leidinggeven & Coachen en stuurde deze reactie:"Wat een fijne cursus! Ik begon aan de cursus en merkte gaandeweg dat ik veel belemmerende gedachtes had. Ik heb deze door middel van de cursus ook echt kunnen aankijken, leren zien en ombuigen.In eerste instantie was ik erg huiverig of ik dit wel zou kunnen maar ik heb veel geleerd! Ik heb geleerd dat dingen niet voor niets op je pad komen en dat geduldig zijn loont. Wanneer je met juiste intenties instapt en eerlijk en zonder ego kijkt, veel dingen vanzelf uitkomen! Uitdagingen zijn er om aan te gaan. Mooi om te merken is dat intuïtie niet voor niets is en dat ik daar meer naar kan luisteren en op mag vertrouwen. Ik ben erg enthousiast en zal met al deze handvatten beter de toekomst in gaan. Een toekomst waarbij ik mijn nieuwsgierigheid en het écht luisteren naar anderen nog beter in praktijk kan brengen. De wil was er al, maar nu ook het geloof in mezelf, het weten dat ik het kan is met deze cursus enorm vergroot. Veel dank!"

Lees meer »

Ben je nou niet, of wél gestrest!

De dag begint al vroeg met de wekker. Op school of op ons werk moeten dagelijks de nodige deadlines worden gehaald. Dan op tijd naar huis om nog te studeren of om de kinderen van school te halen, naar sport te brengen of zelf te gaan sporten. Het eten moet gekookt worden of met een beetje pech eerst nog worden gekocht. 's avonds staat de televisie aan en krijgen we alle indrukken van over de hele wereld over ons heen gestort.De gehele dag door worden we daarnaast continue op de hoogte gehouden van alles wat je maar kunt verzinnen. Alle social media overvoeren ons met berichten over alles en nog wat. Hoe gekker, hoe beter. We weten precies wat vrienden aan de andere kant van het land of andere kant van de wereld aan het doen zijn. Ook een momentje voor jezelf betekent vaak even met je oortjes in, wat leuke filmpjes op je smartphone kijken. Ook de drukte overal om ons heen valt ons vaak (bewust) niet eens meer op. 's ochtends al vroeg in de file, werken in een drukke kantoortuin of op een enorm scholencomplex. Een uitje betekent vaak genoeg, aansluiten in de rij of het nu voor de bioscoop is, een pretpark, verzin het maar. Zelfs een gezellig etentje vindt plaats in een een 'uitverkocht' restaurant.  Daarnaast zorgt de continue stroom van positieve berichten (waar blijven de posts op Insta over hoe slecht iedereen zich voelt?) voor (onbewuste) druk: ieder ander lijkt het allemaal wél te doen: werken, kinderen, sporten, vele vrienden, uitjes, vakanties et cetera. Vaak verschijnen alleen de positieve beelden op social media, waardoor er een vertekend beeld ontstaat. Een onrealistisch beeld waar je eigenlijk nooit aan kunt voldoen.Kortom: tegenwoordig is de rust om ons heen en daardoor ook in ons zelf ver te zoeken. Ontelbare impulsen komen de gehele dag op ons af en bij ons binnen. We worden de gehele dag door getriggerd om aan te staan. We moeten overal op reageren. Mogelijk ervaar jij dat niet zo. Dat komt waarschijnlijk omdat je er aan gewend bent. De mens is echter helaas niet zo geprogrammeerd. De mens is 'afgesteld' om te reageren op gevaar. Goede kans dat als jij in Amsterdam woont je het 'geen probleem' vindt om door de stad te lopen. Dwars door alle andere wandelaars, fietsers, scooters, trams, auto's heen. Je bent het 'gewend'. Wat denk je hoe iemand zou reageren die nog nooit in de stad is geweest? Gaat die net zo 'rustig' reageren als jij? Grote kans van niet. Grote kans dat hij wordt overvoerd door alle signalen die van alle kanten maar binnen blijven komen. Hij gaat in de beschermingsmodus. Jij niet. Jij zat daar al! Je staat 24/7 aan. Dát is de grootste trigger van onze tijd. Of je nu in Amsterdam woont of niet, het is de continue stroom aan prikkels, de gehele dag door, die zich aan ons opdringen. 

Lees meer »

Hoe werkt ons brein?

In het vorige blog (zie: "Negatieve gedachten en zorgen maken zit in onze genen") schreven we kort over het nut en noodzaak te reageren op gevaar. Voor dat we verder gaan over welke consequenties dat voor ons heeft in de tegenwoordige tijd, is het goed iets meer te weten over hoe ons brein is ingericht.Hoewel ons brein over het algemeen als een geheel wordt beschouwd is het wel degelijk opgebouwd uit verschillende delen met ieder een specifieke functie. Er zijn legio boeken over geschreven maar heel in het kort bestaat ons brein uit een drietal hersendelen die als het ware in de tijd van de evolutie op elkaar zijn gestapeld.Het reptielenbrein is het oudste gedeelte en is volledig ingericht op overleven. Hierin ben je meer alert op bedreigingen dan op kansen en activeert ons zogenaamde stress systeem wanneer er sprake is van ´mogelijk´ gevaar. We benoemen hier nadrukkelijk ´mogelijk´ gevaar. Waar dat vroeger essentieel kon zijn, is het in onze moderne en ´veilige´ wereld een ware uitdaging om, onze dagelijkse overkill aan prikkels (al deze zogenaamde gevaarsignalen) het hoofd te bieden.Het limbisch systeem, ook wel emotionele brein genoemd, omdat deze vooral een rol heeft bij onze menselijke gevoelens en emotiesDe neocortex, ofwel het rationeel denkende brein stelt ons in staat met elkaar te communiceren, na te denken, problemen op te lossen en beslissingen te kunnen nemen op basis van ratio. Ook speelt dit deel van het brein een belangrijke rol bij het verwerken van prikkels.Hoewel de hersenen zich hebben ontwikkeld, door vooral meer te kunnen, is de werking en vooral de uitwerking van de hersenen nog steeds hetzelfde als duizenden jaren geleden.Wat gebeurt eigenlijk als ons reptielenbrein het zogenaamde gevaar waarneemt?Bij gevaar geeft ons brein het signaal af aan ons lichaam om hierop te reageren. Daarbij gaat onze ademhaling omhoog en ons hart sneller kloppen, dit om vooral veel zuurstofrijk bloed naar onze ledematen en reptielenbrein te transporteren. Immers we moeten vechten of vluchten! Geen tijd om na te denken, dit moet op instinct!In deze stresssituatie gaat er geen of minder bloed naar de andere delen van het brein en naar onze spijsvertering en immuunsysteem. In deze stressvolle periode net even minder belangrijk.Kun je al een bedenken waar dit verhaal naar toe gaat?

Lees meer »

Je bent wat je denkt (2)

Gedachten op zich hebben geen macht. Pas wanneer je je erop gaat focussen beginnen ze echt te lijken. Het kan dan ook zo maar zo zijn dat je er wat bij gaat voelen. Je emoties worden getriggerd. En deze zouden dan zo maar weer eens van invloed kunnen zijn op je handelen.

Lees meer »

Je bent wat je denkt (1)

Vele denkers en filosofen zijn het er over eens: je bent wat je denkt. De Engelse filosoof James Allen schreef bijvoorbeeld: "Zoals een mens denkt, is hij; zoals hij blijft denken, zo blijft hij." Romeinse keizer Marcus Aurelius: "Het leven van een mens is wat zijn gedachten er van maken." Auteur Earl Nightingale: "We worden waar we aan denken". Om er maar een paar te citeren.

Lees meer »

Hoe zit het met jouw eigenwaarde?

Jij doet ertoe!Soms gebeuren er dingen in je leven die je kunnen raken. Vaak kun je er niet eens wat aan doen. Uit het niks gebeurt er iets waardoor jij verdrietig wordt, je onzeker voelt, misschien zelfs minder waard(ig). Wellicht heb je wel eens zoiets meegemaakt, ben je bijvoorbeeld vroeger gepest op school of reageert een collega heel neerbuigend op een goed idee wat je inbrengt tijdens een vergadering. Zulke situaties kunnen je raken, dat is heel begrijpelijk. Helaas hebben we dit soort voorvallen niet in de hand. Er zijn nu eenmaal mensen die bewust of onbewust deze gevoelens bij je oproepen. Ze vinden wat van jou!  Of je dat belangrijk vindt daar iets mee wilt doen is natuurlijk aan jezelf, maar belangrijker is: wat vind je van jezelf. Als je hier gevoelig voor bent of vaker meemaakt kan het zo maar zijn dat je hier heel onzeker van wordt, dat het iets doet met je eigenwaarde. In bijgaand filmpje deelt Amerikaanse professor Kim Emerson een mooie levensles met zijn studenten. We delen deze graag om jou te inspireren! Het leven kan je soms het gevoel geven dat je waardeloos bent, het zijn deze gedachten die je de negatieve energie brengen. Jouw waarde is niet in geld uit te drukken. Jij bent jij, en daar is er maar één van. Jij bent onbetaalbaar. Je doet ertoe!https://www.youtube.com/watch?v=XOefJFb0_T8

Lees meer »